Články o kávě

Káva je skutečný zážitek

Co všechno o kávě víte a co ještě ne? Přečtěte si o tomto kvalitním a chutném nápoji něco víc. Přinášíme Vám nejen zajímavé informace týkající se kávy, ale i užitečné rady ohledně Vašeho zdraví. Nemůžeme samozřejmě zapomenout také na chutné recepty!


Káva chrání mozek

BISMARCK (Korzo) - Káva zřejmě snižuje riziko vzniku degenerativních onemocnění neboli demence. Snižuje totiž škody, které v těle může páchat cholesterol. Káva byla se snižováním rizika Alzheimerovy nemoci spojována již dříve, ale až nyní se vědcům podařilo přijít na to, proč je tomu tak.

Pokusní králíci, kteří dostávali k tučné potravě zároveň i malé dávky kofeinu, byli před následky tučné stravy do jisté míry chráněni. Zejména šlo o to, že u nich byla zesílena životně důležitá bariéra, která existuje mezi mozkem a hlavním krevním oběhem. Tato bariéra chrání nervový systém tím, že filtruje krev a nepouští do mozku chemikálie, které by mu mohly škodit. Jak uvádí BBC, jiné studie ukázaly, že vysoký cholesterol způsobuje, že tato chemická bariéra začíná "propouštět". Vědci, kteří studují Alzheimerovu chorobu, se domnívají, že právě nedostatečně fungující bariéra mezi mozkem a hlavním krevním oběhem přispívá k výskytu tohoto degenerativního onemocnění.

Vědci na University of North Dakota podávali pokusným králíkům množství kofeinu, které je ekvivalentem jednoho šálku kávy denně, a dalším placebo. Po dvanácti týdnech se ukázalo, že strava bohatá na tuky měla mnohem větší vliv na filtrační bariéru těch králíků, kteří kofein nedostávali, než těch, kterým byl podáván. "Zdá se, že kofein zabraňuje cholesterolu poškozovat bariéru mezi krví a mozkem. Víme, že vysoká úroveň cholesterolu vede ke zvýšení rizika Alzheimerovy choroby, a to nejspíš tak, že poškozuje ochrannou bariéru," říká doktor Jonathan Geiger, který studii vedl. "Kofein je bezpečná a snadno dostupná látka a její schopnost stabilizovat bariéru mezi krví a mozkem by mohla hrát významnou roli při léčbě a předcházení neurologických onemocnění."

Káva může ochránit alkoholiky před cirhózou jater

Pití kávy může ochránit alkoholiky před onemocněním jater, které způsobuje konzumace alkoholu. Píše o tom britský deník Guardian s odvoláním na novou studii vědců z Kalifornie.

U lidí, kteří pijí alkohol a současně vypijí jeden šálek kávy denně se zjistilo o 20 procent nižší riziko cirhózy jater než u těch, kteří kávu nepijí vůbec. U těch, kteří vypijí za den dva až tři šálky, se toto riziko snižuje o 40 procent, zatímco čtyři a více šálků kávy denně snižuje riziko cirhózy jater až o 80 procent. Pití čaje v tomto směru nemá žádný účinek, což naznačuje, že složkou, která chrání játra před cirhózou, není kofein.

Vedoucí výzkumu, doktor Arthur L. Klatsky, však upozorňuje, že výsledky studie nejsou doporučením, aby lidé konzumující alkohol začali pro pocit ochrany zdraví pít kávu. Samotné pití alkoholu, varuje, má kromě poškození jater i mnoho dalších vážných následků.

www.medicus.sk

Káva je prý zdravější než ovoce

Káva pomáhá předcházet závažným onemocněním, jako jsou například Parkinsonova choroba nebo cukrovka. Až šest šálků voňavého nápoje denně nemůže nijak negativně ovlivnit činnost srdce nebo jinak poškodit zdraví zdravého jedince. Vyhlásila to mezinárodní asociace zkoumající působení kávy.

O kávě se toho moc neví, protože se vědecké studie za posledních dvacet let zaměřovaly pouze na kofein jako stimulující látku. "Vědci se dlouho zabývali pouze účinky kofeinu, káva je ale přitom mnohem komplexnější nápoj," řekl francouzský specialista na vztah mezi kávou a zdravím Astrid Nehlig. Káva totiž obsahuje látky, které zachytávají volné radikály, jejichž činnost se připisuje vzniku nádorových onemocnění.

Káva podle vědců navíc snižuje riziko cirhózy jater až o 80 procent. Tvrdí to Carlo La Vecchia z milánského institutu Mario Negri pro farmakologický výzkum. O dobrých účincích kávy je přesvědčený i Bertil Fredholm z Karolinska Institute v Stockholmu, který tvrdí, že se s její pomocí dá předcházet Parkinsonové nemoci. Expert z oblasti diabetologie Jaakko Tuomilehto z Helsinské univerzity uvedl, že riziko vzniku cukrovky typu 2 se může snížit pitím pěti až šesti šálků kávy denně. Deset šálků kávy je přitom ve Finsku běžná norma, čímž se severská země dostala na první místo v konzumaci kávy. Podle Siegfrieda Knasmuellera z Vídeňské univerzity medicíny je zase káva účinnější při předcházení vzniku rakoviny než ovoce a zelenina.

Studie se většinou zaměřují na množství zkonzumované kávy, a proto není známo, jaká káva působí nejefektivněji. Kromě bohaté nabídky káv může jinak působit káva s mlékem či bez mléka, s cukrem, sladidlem nebo bez nich, s obsahem nebo bez obsahu kofeinu atd.

koktail.pravda.sk

Káva – nápoj plný otazníků

Většina z nás si život bez kávy neumí představit. Vydobyla si pozici jednoho z prvních ranních nápojů, osvěží po poledni, je nezaměnitelnou součástí posezení, porad, jednání... Ve velké míře její povzbuzující účinky využívají studenti zejména v předzkouškovém období. Kromě toho však patří mezi ty součásti naší stravy, o jejichž škodlivosti, respektive neškodlivosti, se diskutovalo a diskutuje s velkou intenzitou i dnes.

Proč káva povzbuzuje?

Turci o kávě hovořili, že je „černochem, který zahání sen“, tedy, že oživuje smysly, zbystřuje pozornost a podněcuje myšlení. Arabové si této vlastnosti kávy všimli díky kozám, které s oblibou okusovaly bobule kávovníku. Projevovali se velmi čile. Od koz k pastýřům není daleko, a tak vyzkoušeli účinek zázračných bobulí i na sobě – a na světě byla káva. Jistě, trvalo nějakou dobu, než vznikla káva jako nápoj.

Odvar z pražených a rozemletých kávových bobů, dosahuje tohoto účinku především tím, že zvyšuje krevní tlak. Když vypijeme šálek kávy, už o několik sekund později můžeme pozorovat zostření zraku a urychlení toku myšlenek. Tyto účinky můžeme připsat zvýšenému průtoku krve kapilárními cévami oka a mozku. Tlak krve se přitom zvýší, jeho horní a dolní hranice stoupne asi o deset jednotek /mm rtuťového sloupce/. Proto se pravidelné pití kávy stává skoro nevyhnutelným pro osoby, které mají velmi nízký krevní tlak. Za tuto vlastnost kávy může kofein. Kromě něho však obsahuje káva i celou řadu jiných látek, které ve větší nebo menší míře ovlivňuji lidský organismus.

Z výzkumů kávy

Káva obsahuje i škodlivé látky /ale jen ve velmi malé míře/. Vznikají v procesu pražení, odvar z rozemletých surových kávových bobů je neobsahuje. Výzkumem se zjistilo, že moč osob, které vykouřily 18 cigaret, ukázala výrazné mutagenní vlastnosti, zatímco moč těch, kteří vypili nápoj připravený z 12 gramů instantní kávy, takovou vlastnost neprokázala.

Ani vztah příliš častého pití kávy na vznik chorob srdce a cév se jednoznačně neprokázal. V zemích, jejichž obyvatelé konzumují skutečně hodně kávy – Brazílie, Itálie, Maďarsko – nebyl zjištěn nepřiměřeně zvýšený počet infarktů srdcového svalu. Finští výzkumníci například nedávno zjistili, že když pravidelně pijete kávu, snižujete tím šanci dostat cukrovku. Káva totiž podporuje vylučování peptidů v trávící soustavě, které snižují hladinu glukózy. Stejný efekt má i hořčík, který tento nápoj obsahuje ve velké míře. Američtí odborníci zase tvrdí, že lidé, kteří si na kávu zvykli v mladém věku, budou mít v dospělosti vysoký krevní tlak. Jejich kolegové v Evropě jsou toho názoru, že káva spíš pomáhá než škodí. Množství kofeinu, které obsahují dva šálky kávy, příznivě působí na fungování jater, jako prevence před cukrovkou a artritidou. Kde je tedy pravda? Nejlepším řešením je i v tomto případě střídmost.

Hlas těla

Určitě se Vám už stalo, že jste po vypití silné kávy, nebo velkého množství kávy, cítili pálení v žaludku, které brzy přešlo do bolesti žaludečních stěn. Stává se to zejména tehdy, když vypijeme kávu nalačno. V těchto případech sami cítíme, že nám nápoj škodí. Káva působí agresivně na žaludeční stěny, kyseliny, které obsahuje, kromě toho urychlují trávení, takže pravidelní ranní kávičkáři obvykle nemají problém se stolicí, i když ho možná v minulosti měli. Na prázdný žaludek v brzkých ranních hodinách však skutečně není lékem. Žaludek se probouzí, a aby mohl správně využít po celý den to, co do něj dáme, potřebuje jemné přivítání. Proto jsou velmi důležité snídaně, které by neměly být těžké. Káva se svým vlivem na prázdný ranní žaludek vyrovná přesmaženému hamburgeru nebo hranolkům. Ideální je pít kávu s mlékem, které částečně neutralizuje a zjemňuje negativní vlivy kávy na trávicí ústrojí.

I když poslední výzkumy ukazují, že káva není škodlivá, důležitý je především náš zdravotní stav, který je u každého individuální, proto to, co na jednoho působí dobře - i když je klasifikováno jako neškodné - u jiného může vyvolat problémy. Důležitá je však i kvalita kávy, která ne vždy souhlasí s její cenou. Na druhou stranu některé druhy zrn, které mohou být považovány za kvalitní, může naše tělo přijímat s většími problémy než jiné. Proto není vzácné, že některé druhy káv, považované všeobecně za kvalitní nám mohou způsobit nepříjemnosti, zatímco jiné ne.

A nakonec, hodně záleží nejen na tom kolik káv za den vypijeme, ale i jaké silné. Předávkování kávou vyvolává namísto očekávaného povzbuzení do další práce nebo zábavy nepříjemnou nervozitu, která je spojena s fyzickými projevy - bušením srdce, svíráním žaludku a podobně.

Pokud pijete kávu zejména kvůli chuti, případně chcete být během celého dne příjemně povzbuzeni a aktivní, připravte si do práce termosku kávy, ve které však budou zality pomletá zrna v objemu odpovídajícím maximálně dvěma průměrně silným kávám / na litr max. 4-5 malých lžiček / a doplňte ji podle chuti mlékem.

Když to s tímto kouzelným nápojem nepřeháníme - optimum pro zdravého člověka jsou 2 průměrně silné kávy denně - nepijeme ho nalačno, může být pro nás i lékem a příjemným neškodným dopingem.

Káva a hubnutí

Mnohé ženy kávu využívají k urychlení trávicích procesů, aby dosáhli své vytoužené nižší hmotnosti. V žádném případě však káva není ideálním prostředkem na hubnutí, a to zejména z toho důvodu, že velké množství kávy skutečně škodí mnohým našim orgánům.

Jsou známé také příklady žen, které si stěžovaly na to, že přesto, že vynechaly ze svého jídelníčku sladkosti, zhubnout nemohou, ba naopak, nadále přibírají. Připisovaly to vždy genům a jiným záhadám jejich těla. Problém spočíval v tom, že sladkosti nahradily kávou, o které věděly, že neobsahuje téměř žádné kalorie. Jenže si do ní dávaly minimálně dvě tři, dokonce některé i čtyři lžičky cukru a pořádnou dávku smetany nebo šlehačky, někdy navíc i s čokoládou. Na tyto kalorie se už nedívaly...

Autor: Pro primar.sk: Bc. Sabína Zavarská

Dostali jste chuť na kvalitní a chutnou kávu? Využijte naše kávovary a můžete si ji připravit i sami – v práci či doma – vždy čerstvou a voňavou!


O kávě (I). Pití kávy patří ke společenským rituálům... Tvoří kulisy důvěrným rozhovorům i důležitým obchodním jednáním. Co o ní vlastně víme?

Cesta kávového zrna od kávového keře až k šálku kávy je dlouhá... Syrová kávová zrna mají šedozelenou, modrozelenou nebo žlutozelenou barvu a velmi slabou vůni i chuť. Po sklizni se třídí a pak praží v rotačních bubnech při vysokých teplotách (jde o plné, tmavé, střední nebo světlé pražení). Z tmavnoucích zrn uniká (v podobě páry) voda a zároveň se uvolňuje kávová vůně. Pražená zrna ztrácejí asi 20 procent z původní hmotnosti, získávají lesklý povrch (od olejů uvolněných při pražení); přičemž tmavší zrna jsou křehčí. Upražená zrna se rychle ochlazují, aby se snížila ztráta jejich esenciálních olejů. (Dlouhé pražení snižuje kyselost zrn a redukuje lákavé aroma.) V poslední fázi pražení se ke kávovým zrnům mohou přidávat různá koření (zázvor, skořice, hřebíček...). Bledě upražená kávová zrna jsou vhodná na přípravu kávy s mlékem, tmavší zrna se hodí na přípravu klasické černé kávy a velmi tmavá zrna se používají na přípravu trpkého espressa.

Kávová zrna je nejlepší mlít těsně před podáváním, protože mletím se uvolňují jejich aromatické oleje; přičemž jemně mletá káva si udrží vůni déle než hrubě mletá káva. Částice jemně mleté kávy tvoří hustotu, do které nemůže vniknout vzduch způsobující oxidaci a ztrátu aroma; jemně mletá káva je však rychleji vyluhována vodou a proto se hodí na přípravu překapávané kávy. Rozdrcená nebo prášková káva se používá na přípravu pravé turecké kávy (bývá kalná, ale má velmi intenzivní vůni). Pokud patříte k milovníkům aromatizované kávy, rozmelte čerstvé koření (dle vlastního výběru: skořici, hřebíček...) a přidejte jej do středně namleté kávy; doporučuje se použít 25g koření na 500 g kávy.

Pro "více znalé" milovníky kávy jsou kávové směsi prodávané běžně v obchodech prakticky nekonzumovatelné... Skutečně kvalitní, čistou kávu lze totiž koupit jen u specializovaných prodejců.

Pro základní orientaci je třeba vědět, že: Kolumbijská káva má plné, bohaté aroma a značnou sílu, ale není hořká - takovou je káva Medelin; Excelsio má zase zajímavou, mírně ořechovou příchuť. Keňská káva je pikantní, jemně kyselá, s ovocnou příchutí. K nejlepším patří jamajská káva (Blue Mountain) - jemně kyselá, s bohatou ořechovou příchutí. Velmi lahodná je kubánská káva - sladká, aromatická, s vůní cedrového dřeva.

www.femme.sk

O kávě (II). Škodí pití kávy?

Škodí pití kávy? Odpovědi odborníků jsou různé. Je však dokázáno, že kofein zvyšuje srdeční činnost a za určitých okolností i krevní tlak. Pokud jde o spojování účinků kávy a infarktu myokardu, za posledních třicet let bylo provedeno několik rozsáhlých studií zaměřených na vliv pravidelného pití kávy. Výsledky nejsou jednoznačné. Zjistilo se, že riziko infarktu u osob, které pili více než šest šálků kávy denně je dvojnásobné oproti "kávovým abstinentům". Pití menšího množství kávy se však ve vztahu ke kardiovaskulárním onemocněním nijak neprojevilo. Přestože se analýzy snažily brát v potaz celý soubor tzv. matoucích vlivů, přímá souvislost mezi pitím kávy a infarktem, hypertenzí, mozkovou mrtvicí nebo rakovinou prokázána nebyla. Ale pozor! Uvedené studie nevyloučily předpoklad, že káva může být rizikovým faktorem při vzniku ischemické choroby srdeční. Při vyšší spotřebě kávy se také v krvi zvyšuje hladina cholesterolu (ve vztahu k tomuto faktu se doporučuje pít překapávaná káva, při jejíž přípravě se lipidické látky v převážné míře vyloučí).

Ve spojení nádorová onemocnění a káva byla pozornost soustředěna na močový měchýř, pankreas a tlusté střevo. Škodlivost kávy se v dané souvislosti neprokázala, ba naopak, v některých případech se vliv kávy jevil jako ochranný. Avšak kofein (ale i bezkofeinová káva) zvyšují vylučování žaludeční kyseliny, čímž vzniká riziko peptického vředu. Pokud ale jde o žlučník, je vliv kávy příznivý (tvorba žlučových kamenů při třech až čtyřech šálcích kávy denně údajně výrazně klesá).

Nevinnost kávy či kofeinu se ztrácí ve spojení s plodností, těhotenstvím a vývojem plodu. Studie prokázaly, že konzumace kávy určitým způsobem komplikuje početí (rozhodně to však není antikoncepce!) A během těhotenství káva zesiluje nepříznivý účinek alkoholu na plod. Přímé poškozování plodu kofeinem se neprokázalo. Větší spotřeba kávy - více než 300 mg denně - může mít také vliv na délku menstruačního cyklu.

www.femme.sk

O kávě (III). Černou kávu si lidé vychutnávají už více než tisíc let... Objevení kávových zrn a začátky kávového nápoje zůstávají skryté v legendách.

Jak lidé objevili kávu a její účinky, zůstane asi záhadou... Jedna z legend popisuje, jak si pastýř etiopského kláštera stěžoval opatovi, že kozy, které pase, se po snězení bobulí keře rostoucího nedaleko pastvin, stávají "bujarými". Na základě této informace prý plody keře vyzkoušel a jejich povzbuzující účinky ho přivedly k myšlence připravit z plodů odvar pro mnichy, aby při dlouhých náboženských obřadech nezaspávali.

Ať už to bylo jakkoliv, pravlastí kávovníku je s největší pravděpodobností provincie Kaffa v Etiopii. Odtud se ve 13. století dostala káva díky vojenským tažením do Jemenu a po břehu Rudého moře putovala do Mekky a Mediny; odtud ji pak poutníci roznesli do celého světa. Je však třeba říci, že na popularitě kávy má svou zásluhu i islám, zakazoval totiž pití alkoholu, a tím uvolnil místo pro kávu...

V 16. století se káva dostala do Cařihradu a záznamy hovoří o tom, že místní domácnosti dávaly za kávu tolik peněz, jako dnešní Francouzi za víno. Nenabídnout kávu své ženě se dokonce považovalo za důvod k rozvodu, protože při svatebním obřadu muži slibovali, že své ženy nikdy nenechají bez kávy.

Do Evropy se káva dostala obchodní cestou. Byla velmi drahá, a tak se zpočátku konzumovala jako lék. První kavárna (existuje dodnes) byla otevřena v roce 1720 v Benátkách.

Nejvíce kávy dnes vypijí obyvatelé Skandinávie. Káva se tu pije od 18. století a její rozšíření provázely různé zajímavosti. Vyšší stavy například prosadily zákon, který zakazoval sedlákům pití kořalky, a sedláci si na odvetu vynutili zákaz kávy. Ve Švédsku dokonce pokládali kávu za smrtící jed, a protože královská výsost Gustav III. si to chtěl ověřit, využil dvou odsouzenců na smrt (dvojčata) k pokusu: místo popravy začali bratři popíjet kávu a čaj. Lékaři zkoumali jejich zdravotní reakce a na panovnickém dvoře se uzavíraly sázky, které z dvojčat jako prvé podlehne některému z podávaných "jedů". Po nějaké době, bádající profesoři zemřeli, přišla válka s Ruskem, Francouzská revoluce a dva švédští kandidáti smrti stále popíjeli předkládané "jedy". Po čase se s tímto světem rozloučil i "hlavní výzkumník" - král Gustav III., Až potom, ve věku 83 let, zemřel jeden z bratrů - "čajové dvojče". "Kávový odsouzenec" žil dál, a protože historie o jeho smrti nic neříká, možná žije dodnes...

www.femme.sk

O kávě (IV)

Mnozí z nás bez ranní kávy už ani nedokážou vykročit do nového dne... Je to důsledek kofeinové závislosti? Kofein je nejrozšířenější psychoaktivní látkou naší doby, přičemž mnozí její uživatelé se blíží toxické úrovni spotřeby... Byl zaznamenán případ, kdy žena závislá na kofeinu denně jedla několik hrstí kávových zrnek a k tomu si ještě připravila několik šálků kávy. Většina poznatků o kofeinové závislosti však pochází od lidí, kteří se museli vzdát "jen" pravidelného pití kávy, a to kvůli určitým zdravotním problémům. A "abstinující kávičkáři" se ke kávě vrátili hned, jak to bylo možné...

Nejčastějším příznakem kofeinové abstinence je bolest hlavy, únava, myšlenkový útlum, pocity slabosti a ospalost. Tyto potíže přicházejí cca 12 až 24 hodin po poslední kávě a obvykle doznívají po dalších 48 hodinách; mohou však přetrvávat i několik dní...

Proč se někteří lidé dokážou zříci pití kávy a jiní ne, se zatím nepodařilo vysvětlit. Zajímavý pokus však upozornil na kávu z jiného pohledu. Skupina vědců se pokusila zjistit, jak reagují na kofein lidé, kteří pravidelně berou různé drogy. Všichni dobrovolníci dostávali v stoupajících dávkách kofein, přičemž byli klinicky pozorováni a zároveň odpovídali na řadu otázek. Po nejvyšší dávce pokusné osoby popisovaly účinky kofeinu jako účinky některých drog - tj. euforii, příjemné pocity... Někteří z testovaných se dokonce domnívali, že užili kokain nebo amfetamin.

Kofein má tedy schopnost vytvářet určitý druh závislosti... přesto život ohrožující závislost kávičkářům nehrozí... Je však třeba připomenout, že všechno je ve velké míře individuální. Proto, si to vyzkoušejte sami: stačí několik dní kofeinové abstinence.

www.femme.sk

O kávě (V) - recepty

Ať už se to někomu líbí nebo ne, voňavá káva se stala skutečným symbolem odpočinku a regenerace, ale i ranního startování do života...

Příprava chutné, voňavé kávy vyžaduje:

  • neprodlužovat vaření vody a louhování kávy
  • nelouhovat kávu při nízké teplotě vody
  • upřednostnit překapávání.

Káva union

Potřebujete: 4 lžíce šlehačky, 4 lžíce krystalového cukru, 1/2 litru silné černé kávy, 1 lžičku mleté skořice, 4 švestky naložené v alkoholu (bowle) a 2 pohárky brandy.

Postup: Studenou šlehačku smíchejte s cukrem. Do připravené kávy přidejte skořici, pak šlehačku s cukrem a brandy. Do vyhřátých šálků dejte po jedné švestce a 4 lžičkách nálevu z bowle; nakonec nalijte kávu.

Vídeňská káva I.

Potřebujete: 2 žloutky, 1 dl vlažného mléka, 5 kostek cukru a 4 dl silné černé kávy.

Postup: Vyšlehejte žloutky s mlékem a cukrem; ke směsi přidejte horkou kávu a šlehejte do vytvoření husté pěny. Podáváte ve vysokých sklenicích.

Vídeňská káva II.

Potřebujete: 150 ml smetany, 1 lžíci krystalového cukru, 600 ml silné kávy a 1 lžíci kakaového prášku.

Postup: Smetanu s cukrem vyšlehejte do husté podoby a dejte vychladit. Kávu nalijte do šálků, přidejte šlehačku a posypte kakaem. >

Káva liégeois

Potřebujete: 150 ml silné černé kávy, 3 lžíce cukru, 150 ml smetany a 2 porce mocca zmrzliny.

Postup: Silnou černou kávu oslaďte lžící cukru a nechte vychladnout. Vyšlehejte smetanu se zbytkem cukru a do 4 vysokých sklenic rozdělte mocca zmrzlinu. Nalijte do sklenic se zmrzlinou kávu, přidejte šlehačku a nakonec několik zrnek kávy namočených v čokoládě.

Káva s rumem

Potřebujete: 6 hřebíčků, 1 tyčinku skořice, 4 lžíce cukru, kůru z pomeranče, 75 ml rumu a 300 ml silné kávy.

Postup: Koření, cukr a pomerančovou kůru dejte do malé nádoby a zalijte rumem. Směs opatrně zahřívejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak přilijte horkou kávu a před podáváním proceďte přes jemné sítko.

www.femme.sk