Vychutnejte si voňavý a horký čaj

Víte co spojuje Čínu, Indii, Pákistán, Írán, Japonsko, Taiwan a další státy jihovýchodní Asie, ale i Austrálii, Argentinu a Keňu? Nápoj připravený louhovaním listů čajovníku – čaj.

Právě tyto země mají totiž nejlepší podmínky k pěstování čajovníků. Z jejich listů se pak vyrábí čaj, ty nejkvalitnější jsou z vrchních dvou lístků a pupenů. Následné zpracování lístků potom udáva to, o jaký druh čaje půjde.

Druhy čajů

Všeobecně rozeznáváme tyto druhy :

Ale známe i legendární čaj Inků – Lapacho, či dobře známý a oblíbený ovocný čaj.

I čaj má svoje dějiny

A ty nás zavedou do Číny k císaři Šen-nungovi do období před 5 tisíci lety. I když se báje a příběhy o něm a čaji různí, byl prvním, který tento nápoj připravil a ochutnal. Co už záleží na tom, zda náhodně či úmyslně? Hlavně, že čaj objevil.

Čaj se dostal do celého světa

Postupně se díky cestovatelům a kolonizaci dostal čaj nejen do Evropy, ale i do Ameriky. Vytvořily se tradice jako „Čaj o páté“ v Anglii, či „Bostonské pití čaje“ za "Velkou louží". Dnes se už čaj pije přirozeně skoro v každé domácnosti, či už pravidelně nebo spíše v chladném období a při nemoci. Každopádně se šálek čaje hodí vždy.

Čaj a jeho príprava

I když záleží na druhu, čaj je všeobecně připravený zalitím čajového pytlíku nebo sypaného čaje horkou vodou. Čaj by měl být v hrníčku dříve než voda. Teplota vody však závisí na druhu čaje, proto jsou doporučené teploty:

Zelený a bílý čaj 75°C - 90°C
Ostatní čaje 95°C - 100°C

Rovněž je rozdílná i doba louhování, aby si čaj zachoval tu správnou chuť. Je známé, že zelený nebo černy čaj potřebuje na louhování méně času než čaj ovocný.

Čaj se podáva samotný nebo s přidáním cukru, medu, citrónu či mléka. Záleží jen na Vás a Vaší chuti. Nejzdravější je však čistý čaj bez cukru. Pokud ale za žádných okolností nemůžete pít neslazený čaj, dejte přednost medu!

Čaj ovlivní i Vaše zdraví

Čaj není jen osvěžující nápoj či nápoj na zahřátí, ale i zdroj látek, které přecházejí vzniku různých onemocnění. Ovlivňují Vaší tělesnou i duševní pohodu.

Zelený čaj

Pití zeleného čaje Vás ochrání před bakteriálními infekcemi, zubním kazem, ledvinovými kameny, rakovinou, ale i před kardiovaskulárními onemocněními. Dopřejte si proto zelený čaj alespoň jednou denně a doplníte si tak vitamíny a fluoridy.

Černý čaj

Díky svéjmu obsahu kofeinu je povzbuzujícím čajem. Podporuje činnost mozku, ale nezatěžuje srdce a krvní oběh. Navíc podporuje trávící trakt a jeho činnost. Černý čaj Vás tak dokonale povzbudí.

Čaj je tedy nejen chutným, ale i zdravým nápojem. Vápník, zinek, draslík, hořčík... to je jen několik z účinných látek, které čaj obsahuje. Uvolňuje stres, předchází únavě či pomáha Vašemu srdci. Najděte si proto čas a dopřejte si i Vy šálek čaje! Vaše tělo to ocení a bude zdravé.